Karomvágás

Ha a kutya természetben élő „rokonait” vizsgáljuk, nem beszélhetünk a karomvágás szükségességéről.  A természetben élő ragadozók karmai a napi teendőik közepette megfelelő méretűre kopnak, illetve koptatják azokat.

A modern kutyatartás olyan változásokat hozott a kutya életében, ami által a karomvágás is képbe kerülhet. Nem mindegy, hogy a kutyád milyen talajon jár, ha kellő mennyiségben aszfalton, betonon is közlekedik, akkor a kemény, érdes talaj megfelelő mértékben lekoptathatja a talajjal érintkező karmait. Viszont, ha puha talajon vagy lakásban éli mindennapjait, akkor szükségessé válhat a rendszeres karomvágás.

A kutyát zavarja a túlnőtt karom, mert az könnyen beakadhat különböző tárgyakba, töredezhet, berepedhet, ami fájdalommal jár. A kutyádnak a mellső lábain öt ujj van, de ebből csak négy ujj érintkezik a talajjal. Egy ujj, ami nálunk embereknél a hüvelykujjnak felel meg, nem érinti a járófelületet. Ezt a karmot, mivel a kutyád nem tudja koptatni, neked kell vágni. Arra is figyelned kell, hogy télen a hóban kevésbé kopik a kutyád karma. A túlnőtt karom hajlamos a töredezésre, ami nagy fájdalommal jár, amit már biztosan Te is tapasztaltál, amikor betört a körmöd. Ha a lakásban tartott kutyádnak elhanyagolod a körmeit és nem vágod rendszeresen, akkor zavarni fogja a mozgását, ha pedig már sérült a karma az gennyesedhet és sántítást idézhet elő.

A karomvágást speciális ollóval, vagy reszelővel lehet elvégezni, amit szaküzletekben tudsz beszerezni. Felhívom figyelmed, hogy a saját körömollóddal nem fogod tudni levágni kutyád karmait! Az embereknél használatos körömolló lapos köröm levágására alkalmas, kutyád körme pedig hengeres alakú.

Mivel a vérerek különböző mélységben nyúlnak be a karomba ki kell tapasztalnod, hogy a kutyádnak meddig lehet levágni. Átlátszó karom esetén ez könnyű, mert a fény felé tartva láthatóvá válik a vérerek hossza és az élettelen rész, amit eltávolíthatsz. A fekete karom esetében már nem ilyen könnyű a helyzet. Óvatosnak kell lenned, ezért azt tanácsolom, mindig csak keveset vágj le a karomból, ha túl sokat vágsz le, akkor elkezd vérezni, ami fájdalmas kutyádnak. Ha nem bízol magadban, akkor lehetőség van a karmok lereszelésére is, ami kissé hosszadalmas, de ez is célravezető megoldás.