Kutya szállítása

A kutyád szállításánál 2 szempontot kell szem előtt tartanod. Az egyik a biztonság, a másik az eb komfortérzetének megteremtése.

Komfortérzet megteremtéséről itt olvashatsz 

Boncolgassuk a biztonság kérdését. Az első és a legfontosabb a kutyád valamilyen formában való rögzítése a járműben. Még alacsony sebességnél történő ütközésnél is nagy erők hatnak a járműben utazókra. Egy esetleges baleset bekövetkeztében az eb egy tehetetlen testként fog viselkedni. Így súlyos sérüléseket is szenvedhet. Mivel a kutya nem követi a forgalmi eseményeket, nem érti a közlekedés összefüggéseit, egy váratlan esemény (hanghatás, fényhatás) bekövetkeztében megijedhet. Ennek következtében a jármű vezetőjének a figyelmét nagymértékben korlátozhatja.

Kereskedelemben beszerezhetsz különböző eszközöket a kutya szállításához.

Hámok, amik a biztonsági öv csatjához rögzíthetők, így akadályozzák meg az eb elmozdulását.
Rácsok, melyek elszeparálják az állatot a gépkocsivezetőtől és az vele utazó emberektől.
Szállító ládák, bokszok.

A hámok sok esetben nagymértékben lekorlátozzák az eb mozgását, ami egyes egyedeknél nyugtalanságot generálhat. Inkább rövidebb utakra, póráz korlátait jól tűrő, nyugodtabb kutyáknál tudom elképzelni.

Rácsok alkalmazása már nagyobb kényelmet nyújt az állatnak. Viszont érdemes odafigyelned az elszeparált rész és a kutyád méreteinek arányaira. Nem jó választás egy kistestű ebet, egy nagyméretű combi típusú személygépkocsi rakterében szállítani.

Én személy szerint a szállító ládákat, bokszokat tartom a legjobb választásnak. Nagy előnye, hogy a kutyád méreteihez igazítva vásárolhatod meg a kereskedelemben. Gyakorlatilag úgy képzeld el, mintha egy cipőt vagy kabátot vennél magadnak. A megfelelő méretű szállítóban a kutyád még meg tud fordulni.

Mielőtt még a megforduláshoz valami óriási helyet társítanál, felhívom figyelmedet, hogy a kutya nem úgy fordul, mint egy kamion. A forduláshoz a vállszélességének körülbelül a háromszorosa elegendő. A szállító magassága valamivel nagyobb legyen, mint a marmagassága. Ez azért szükséges, hogy a kutyád inkább a fekvési pozícióban utazzon.

Fontos még a szállító boksz rögzítése, így elkerülheted annak elszabadulását.

V.T.