Pórázon vezetés

Mielőtt belemennénk a helyes pórázkezelés, pórázon vezetés hogyanjába, tisztázzuk, mire is használjuk a pórázt a kutya kiképzése során és a napi életben. A póráz nem a kutyádnak a megkötésére, mozgásának a lestoppolására való, hanem információk, jelek közvetítésére.

kutyakiképzés 066

Póráz szerepéről itt olvashatsz 

Ha kutyádat közterületen vezeted, lesz olyan helyzet, amikor pórázra kell majd venned. Csak a legegyszerűbb példa: ha olyan emberek közelében tartózkodtok, akik nem szívesen veszik a kutyád közeledését. Ebben az esetben illendő és azt hiszem elvárható, hogy használatba vedd a nálad lévő pórázt. Ettől a pillanattól kezdve előtérbe kerül a pórázon vezethetőség kérdése. A pórázon vezetés közben a kutya folyamatos feladat végrehajtásban van.

Általános hiba, ami sok esetben látható, hogy az eb vontatja vezetőjét, azaz megfeszített pórázon kénytelen közlekedni. A feszülő póráz a kutya számára is kellemetlen, sokkal kényelmesebb számára, ha lazára engedett vezetéken közlekedhet. Ha alternatívát tudunk nyújtani neki, sokkal hamarabb eredményt tudunk elérni. Minden létező módszer azon alapul, hogy ha a kívánt módon, azaz laza pórázzal közlekedik mellettünk, akkor nem éri semmilyen negatív inger, vagy éppen ellenkezőleg, kellemes behatások érik. A gyakorlatban a legfontosabb szabály, hogy mindig laza pórázon vezesd kutyádat, hiszen az állandóan feszes póráz esetében nincs helyesbítési lehetőség az állat mozgását illetően.

2012-06-14 19.26.03

Én olyan kutyánál, aki nincs hozzászoktatva a póráz okozta korláthoz, legalább 3 méteres pórázon kezdem meg a szoktatást. Egy nyugodt, ingerszegény, lehetőleg bekerített helyen állok neki a munkának. A póráz végét fogom, előkészítve egy jutalomfalatot. Amikor a kutya megfeszíti a pórázt, hozzám vezényszó kíséretében magam felé húzom a kutyát. Ilyenkor a kutyában kialakul, hogy a vezényszó elhangzását követően a pórázon kapott inger után, ha megközelít, jutalom várja.

Így a póráz okozta korlátot elcserélhetem egy kellemes érzetre. A pórázon adott negatív inger erősségét minden esetben a kutya habitusához igazítom. Ha sikerül kialakítani a kutyánál azt, hogy a laza pórázon sokkal kellemesebb a közlekedés, már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy egyre rövidebb pórázon vezessük az ebet.

V.T.