Kutya behívása

Bátran kijelenthetjük, hogy a kutya képzettségének egyik mutatója a behívhatósága. Ha kedvencünk behívható zavaró, elvonó ingerek mellett is, joggal lehetünk büszkék az elvégzett munkánkra. A gyakorlatban létfontosságú, hogy az eb jelzésre intenzíven, késedelem nélkül az éppen aktuális cselekvésével felhagyva megközelítse gazdáját. Sokszor találkozom azzal a kényelmes felfogással, miszerint megelégszenek a kutyavezetők a lassú, elégtelen feladat végrehajtással.  Ez a behívás tanítása során nem célravezető hozzáállás. Bizonyos helyzetekben a kutya egészségének a károsodásához is vezethet ez a felfogás. A kutyákra az ember környezetében számtalan veszély leselkedik. A kutyavezető felelőssége a veszélyek felismerése és elkerülése, melynek elengedhetetlen része a stabil behívás begyakorlása, rögzítése a kutyában.

A behívás gyakorlását már a képzés elején érdemes megkezdeni, és az eb egész életén át frissíteni, csiszolni kell. Első lépésként ingerszegény, az állat számára megszokott környezetben kezdjük meg a gyakorlást.  A kutyában rögzülnie kell, hogy ha megközelíti a gazdit, akkor valamilyen kellemes élményben lesz része.  Ez viszonylag könnyen kialakítható kedvencünkben a jutalomfalat vagy játék hatására. Amennyiben már a hívásra jól reagál, fokozatosan bevezethetjük a tanításba a zavaró ingereket is. Ekkor már a kutya figyelmét megoszthatja, elvonhatja a környezetében előforduló történések, ingerek. Ha a kutya a környezetével van elfoglalva és még a jutalomfalatra sem reagál, ebben az esetben egy hosszú póráz nagy segítséget jelenthet. A póráz segítségével kizökkenthetjük a környezet hatása alól, valamint mozgását a helyes irányba befolyásolhatjuk, ami után valamilyen pozitív élményben részesítjük.  Legalább 4 méteres pórázon kezdem meg a gyakorlást. Lehetőleg bekerített helyen állok neki a munkának. A póráz végét fogom, előkészítve a másik kezemben egy jutalomfalatot. Amikor a kutya figyelmét leköti valamilyen esemény, hozzám vezényszó kíséretében magam felé húzom a pórázt a jutalomfalat felkínálása közepette. Ilyenkor a kutyában kialakul, hogy a vezényszó elhangzását követően a pórázon kapott inger után, ha megközelít, jutalom várja.

aaaaa

Így a póráz okozta kellemetlen élményt elcserélhetem egy kellemes érzetre. Így kialakul a kutyában az a feltételes reflex melynek hatására már a vezényszó elhangzására is kiváltódik az elvárt cselekvés. A pórázon adott negatív inger erősségét minden esetben a kutya habitusához igazítom. Némely kutyánál idegrendszeri sajátosságai miatt hosszabb ideig tarthat megtanítani a behívást, ezt mindig érdemes szem előtt tartani.  Az így tanított behívást sokkal stabilabban végrehajtja a kutya, még zavaró tényezők mellett is.