Kennelbe küldés tanítása

A kertben, szabadban tartott kutyatartásnál nagy segítséget jelenthet, ha rendelkezésünkre áll egy kutya kennel. Képzeljük el azt a szituációt, amikor olyan vendégeket hívunk egy kerti sütögetésre, akik kutyánk társasága nélkül képzelik el mindezt. Ha már van kennelünk a kertben és az ebet egy időre szeretnénk elkülöníteni, mindjárt a helyre küldés „problémájával” találjuk szembe magunkat.  A kutya ösztöneiből, természetéből igényli a fajtársai és az ember közelségét. A helyre küldés feladat végrehajtása az eb számára nem mondható álmai netovábbjának. A helyre küldéssel gyakorlatilag részben vagy egészben elszeparáljuk a csapattól, ami számára nem kellemes élmény.  A tanítás során ezt a negatív érzetet ellensúlyozzuk valamely kellemes élménnyel. Erre alkalmas lehet valamilyen táplálék, vagy jutalomfalat, melyet az oktatás során, valamint minden kennelbe küldés alkalmával használunk.

A gyakorlást a kutya számára megszokott ingerszegény körülmények között kezdjük, véletlenül se akkor, amikor vendégek megérkeztek. Jó hasznát vesszük, ha helyre küldés tanítása előtt már pár napig a kutyát a kennelében etetjük úgy, hogy kb. 10 percre, amíg táplálkozik be is zárjuk.

 

1. lépés

Jelöljünk ki a hangjelet, amire szeretnénk, hogy a kutya végrehajtsa a feladatot. Talán a legkézenfekvőbb a „Helyedre” parancsszó. Célszerű ezt a szót csak ennél a feladatnál használni. A kennelben a kutya táljába egy kevés táplálékot helyezünk, úgy hogy mindezt lássa az eb. Ezt követően bevezetjük a kutyát a kennelbe, (ehhez használhatunk pórázt is, annak érdekében, hogy begyorsítsuk a tanulás folyamatát), ahol rögtön elfogyaszthatja a táljába bekészített táplálékot. A táplálkozás közben be is zárjuk a kennel ajtaját, majd rövid idő elteltével engedjük ki újra. Ezt többször megismételve kialakul a kutyában, hogy a helyre küldés nem mindig kellemetlen élmény számára, valamint adott helyzetben még várakoznia is kell a kennelben.

2. lépés

A következőkben már küldhetjük a kutyát távolról a helyére, ahol várja őt a táplálék. Ebben az esetben segítséget is igénybe vehetünk, aki megfogja a kutyát, amíg bekészítjük a jutalmat a kennelbe, de a kikötés is megoldás lehet erre a kis időre. Természetesen, amíg a kutya az élelem elfogyasztásával van elfoglalva, bezárjuk a kennel ajtaját rövidebb-hosszabb időre.

Egyes egyedeknél előfordul, hogy a kutya a jutalomfalat hatására vonakodik a feladat végrehajtásától, ebben az esetben használhatunk pórázt is annak érdekében, hogy begyorsítsuk a tanulás folyamatát. A póráz segítségével a helyes irányba terelhetjük a kutyát.