Nyakörv kiválasztása

 

A megfelelő nyakörv kiválasztása függ kutyád méretétől, habitusától, erejétől, a te fizikai állapotodtól, ízlésedtől.

A nyakörv mindenekelőtt igazodjon a kutyád mindennapjaihoz, elfoglaltságaihoz.

Legyen elég erős, hogy minden esetben megóvhasd kedvenced testi épségét, a kiképzést segítse elő, legyen kényelmes, és akár állandó viselése se ártson kutyád  szőrének.

Ha megtaláltad az ideális típust, már csak a helyes méretet kell megállapítanod.

Ez a hagyományos nyakörvnél azt jelenti, hogy két ujjadat kényelmesen be kell tudni dugni a nyakörv és kutyád nyaka közé. Ha ennél kisebb a hely, a nyakörv kényelmetlen lesz számára, ha több, könnyedén kihúzhatja a fejét a nyakörvből és ez akár balesetveszélyes helyzethez is vezethet. A lánc nyakörvből akkora kell, hogy éppen átmenjen kutyád fején. A kisebbet nehéz lesz feltenni, levenni, de nagyobbat sem érdemes venni, mert az meg a kiképzést nehezíti meg.

A következő ismertető segítségedre lesz a testhezálló nyakörv kiválasztásánál:

 

Bőr nyakörv: A legelterjedtebb nyakörv típus.

Kényelmes és tartós, egyszerűen és gyorsan beállítható a megfelelő méret.

Mivel rugalmas az anyag, nehezebben szakad, nagyobb biztonságot nyújt.

Apró, törékeny kutyusok tanításához ideális megoldás. Kölykök vagy nyugodt vérmérsékletű kutyák kiképzésére is jól használható.

Textil nyakörv: A legegyszerűbbtől a legkülönlegesebbig minden változatban kaphatók. Némi igazítással a megfelelő méretűre állíthatók, ez növekedésben lévő vagy rendszeresen kozmetikázásra szoruló kutyáknál nagy előny.

Kényelmes, puha változatban is beszerezhetők, ami segít megőrizni a szőr egészségét. Némely műanyag gyorskioldó csat törékeny, figyelni kell a használatára.

Lánc nyakörv: Kezdő gazdáknál gyakran látható, hogy a kutya belefeszül a nyakörvbe, ami így folyamatosan fuldoklásra, köhögésre készteti. A lánc nyakörvek szakszerű használatával ez a jelenség megszüntethető, a séta kötélhúzós jellege is orvosolható.

Némi gyakorlással a kutya megérti, hogy mit vár el tőle a vezetője, így a lánc használatára ritkán, korrigálásra lesz csak szükség. Az energikusabb, erősebb kutyák kiképzésére jó megoldás lehet. Fizikailag felerősíti a gazdát, így kevesebb korrigálással nagyobb eredményeket lehet elérni, mint a nyakörvvel.

A megfelelő póráz kiválasztásáról itt olvashatsz.