Komfortérzet utazásnál

Az utazás során a komfortérzet megteremtésének szükségességét nem hiszem, hogy magyaráznom kéne. Biztos vagyok benne, hogy kedvencednek az utazás során is a legjobb körülményeket akarod biztosítani. Hosszú utazásnál ügyelned kell a kutya szükségleteinek kielégítésére, gondolok itt a megfelelő mozgásra, itatásra, ürítésre. Én személy szerint legalább óránként megállok és kiengedem kutyámat a járműből.

A komfortérzet megteremtéséhez néhány szempontot érdemes szem előtt tartanod!

 

Hőmérséklet

Szállítás, utazás során talán a legfontosabb tényező, amit szükséges számításba venned az a környezet hőmérséklete.

Melegigényes kutyáknál az alacsony hőmérséklet is okozhat gondot, mint például a megfázás. De mégis a magas külső hőmérséklet okozza a legtöbb, sok esetben a leggyorsabban jelentkező súlyos problémát, a hőgutát. A kutyák a keletkező test hőjüket szinte majdnem teljes egészében csak a szájukon párologtatással (ha úgy tetszik lihegéssel) képesek leadni. Ezért folyamatosan ellenőrizned kell kutyád állapotát az utazás során. Nyári kánikulában nem célszerű az utazást déli időre tervezni, ha nincs légkondicionáló az autódban. Ha a légkondit használod az utazás során, arra ügyelj, hogy ne fagyaszd le kedvencedet, mert majd egyszer ki is fog szállni az autódból. A hirtelen nagy hő különbség sem válik hasznára a szervezetének.

Itatás

A kutyák szervezetét, mint az emberekét nagy százalékban víz alkotja. A víz megvonásából adódó gondok a kutyáknál különösen hamar jelentkeznek, mivel a hő leadáshoz, párologtatáshoz jelentős mennyiségű vizet használnak el. A hőmérséklet emelkedésével egyre nagyobb vízigény jelentkezik kedvencednél, amire különös gondot kell, hogy fordíts. Utazás során az alapfelszereltséghez tartozik az itatáshoz szükséges eszközök és a környezet hőmérsékletéhez igazított hőfokú friss ivóvíz.

 

Az óránkénti megállás során minden alkalommal kínáld meg ivóvízzel kedvencedet még akkor is, ha erre nem mutat kezdetben érdeklődést.

Mivel kutyádnak hiába mondod meg, hogy holnap reggel 8 órakor utazni fogtok, erre nem fog felkészülni, hiszen ő a mának él. Nem várható el hogy indulás előtt annyi vizet vegyen magához, ami kitart az egész utazás során.

Táplálkozás

A kutyák meglepően jól bírják hozzánk képest az „éhezést”, azaz ha egy felnőtt, egészséges eb nem eszik egy napig, ezt minden károsodás nélkül képes átvészelni. Gondolj arra, hogy a kutyád vadon élő rokonai sem jutnak minden nap táplálékhoz. Ha például reggelre tervezed az utazást, érdemes előtte való este már kihagyni az etetést. Kedvenced is könnyebben áll az utazás megpróbáltatásai elé üres gyomorral, mintha nagymennyiségű táplálék terhelné az emésztőrendszerét. Sok kutya, aki még nem szokott hozzá a járművek mozgásához, hány az út során. Ha tapasztaltál már ilyet, esetleg megpróbálhatod valamilyen hányáscsillapítóval ezt elkerülni. Ebben az esetben mindenképpen kérd ki állatorvosod tanácsát. Többségében fiatal kölyökkutyáknál észlelhető a mozgó jármű okozta hányás. Ez a kor előre haladtával meg is szokott oldódni, azaz megszokja az utazást a kutyád.

Ürítés

A salakanyagok ürítése a kutyák esetében sem akaratlagos.

Indulás előtt érdemes egy rövid sétára elvinned kedvencedet, hogy üríthessen az utazás előtt, hiszen már csak a megállások során lesz erre lehetősége. A kutyára nem jellemző, hogy az járműben végezze el „szükségleteit”.

Valamennyi ideig képesek visszatartani a vizeletet és a bélsarat az ebek, de nem a végtelenségig.

Idegesebb, nyugtalanabb kutyák esetében bele kell kalkulálnod, hogy a feszültség és a stressz is okozhat egy nem kívánt hasmenést.

Stressz

Olyan kutyának, akit még nem szállítottak, az autózás nem olyan magától értetődő, mint nekünk, embereknek. Nem javaslom, hogy az első autós „túra” valamilyen a kutya számára kellemetlen helyre történjen. Ilyen lehet egy fájdalmasabb kezelés az állatorvosnál, vagy az utazáshoz köthető más negatív élmény. A kutyád ilyenkor máris társítja az autózást a kellemetlen élménnyel és a közelébe sem akar majd menni többet. Jó eredményeket lehet elérni az autóban szoktatás terén, ha valamilyen a kutya számára pozitív, kellemes élménnyel társítod a járműbe beszállást. Ilyen lehet, ha az autóban eteted meg kutyádat pár napig, vagy ha a közös játék szintjére emeled a beszállást.

Az utazás során adódhatnak nem várt események, érhetik a kutyádat olyan ingerek, amik félelmet, feszültséget generálhatnak benne. Ilyen lehet például gyenge fényviszonyok mellett a fülkére rávetődő fényszóró, vagy egy teherautó elhaladása miatt keletkező zaj. Ezekhez a közlekedésben jelenlévő ingerekhez lehetőleg fokozatosan szoktasd hozzá kedvencedet. Így a legkisebbre csökkentve a kellemetlen érzetet kutyádnak.

Kutya szállításáról itt olvashatsz

V.T.