Kutya lemozgatása

Napjainkban a kutyák élettere a városiasodás miatt nagymértékben megváltozott. A nagy szabad földterületek helyett a kutya is kiskertekben, lakásokban éli életét az emberek oldalán. Sok esetben a kutyákat nem munkavégzésre a fajtára jellemző feladatok ellátására, hanem társállatként tartják. Gondoljunk csak egy terelőkutyára, akinek nincs alkalma az aszfalton ösztöneinek engedelmeskedve birkákat „igazgatni”. Ez a tény máris többek közt felveti a mozgásigény kielégítésének problémáját. Nem csak az elégtelen mozgásból következő lakásban megrongált tárgyakra gondolok, hanem az egészség a jó fizikai állapot megtartására is, ami elengedhetetlen a hosszú betegségektől mentes élethez. A mai általános tartási körülményekből következően szükségesé vált a kutyák sportoltatása.

Erre kiválóan alkalmasak és nem is jelent nagy anyagi terhet senki  számára a különböző kutyás sportok gyakorlása, ami teljes egészében kielégítheti kedvenced ilyen irányú igényeit. Több kutyaiskolában kínálnak lehetőséget kutyás sportok gyakorlására, mint például az agility. Nem szabad elfelejteni azt, hogy egy átlagos kutyaiskolai foglalkozás során is sokat mozog a kutya a különböző feladatok megoldása közben (akadályok leküzdése, szabad játék egymással).

De ha valaki nem kívánkozik kutyaiskolába járni kedvencével, megoldható a kutya megfelelő mértékű lemozgatása más formában is. A napi sétákat is lehet úgy tervezni, hogy az eb többet mozogjon, akár kerékpár igénybevételével, vagy a kutyával való futással. Természetesen az lenne a tökéletes lemozgatása a kutyának, amikor a fajtára jellemző mozgást, feladatot tudnánk biztosítani számára. Gondolok itt arra, hogy egy vízi vadászatra kitenyésztett kutyának a legmegfelelőbb az lenne, ha vízben úszva, apportírozva élhetné ki ösztöneit, vagy éppen egy terelő kutya a birkák közelébe bizonyíthatná rátermettségét.