Gyermek születik

Adódhat olyan helyzet, amikor a kutyás családba gyermek születik. Mindjárt felmerül az a kérdés, hogy hogyan kellene kialakítani az új rendszert a családban, úgy hogy megmaradjon a meglévő harmónia. A gyermek érkezésével a kutya szemszögéből nézve kiegészül egy újabb egyeddel a család, illetve a falka. Mivel a gyermek érkezésének idejét jó esetben hónapokkal előre tudjuk, lesz időnk felkészülni a változásra. Két alapvető hibát szoktak elkövetni ilyenkor a kutyatulajdonosok.

Az egyik hiba, ha a gyermek érkezésével egy időben „túlfoglalkozzák” a kutyát, azaz egyfajta megkülönböztetett figyelemben részesítik az ebet, azért, hogy számára könnyebb legyen a változás elviselése. A másik hiba, ha a gyermek érkezésével felborul a kutya megszokott napirendje, aminek eredményeképpen negatív változást kénytelen megélni a mindennapokban. Az optimális az lenne, ha a család kiegészülése a kutya számára semmilyen változással nem járna.

Gondoljuk át, hogy a mi napirendünkben milyen változások fognak bekövetkezni és már jó előre kezdjük ennek függvényében kialakítani a kutyával való törődés mértékét, mikéntjét. A napi séták, foglakozások mennyiségét, mértékét fokozatosan csökkentsük arra a szintre, amit a későbbiekben is biztosítani tudunk az eb számára. Az etetések idejét is átállíthatjuk, ha szükséges, hogy ne ütközzön az új napirenddel. Jó előre kijelölhetünk a kutya számára tiltott lakásrészeket, ahol például a babát fogjuk altatni, fürdetni, így a kutya számára nem lesz szokatlan, ha az események az ő jelenléte nélkül bonyolódnak le. Ha sikerül a kutya és a család napirendjét úgy kialakítani, hogy minden nehézség nélkül be tudjuk illeszteni a gyermekgondozással járó feladatokat a napi rutinba, akkor készen áll a kutya is a gyermek fogadására. Még egy fontos tényről érdemes szót ejteni, mégpedig a gyermek helyéről a rangsorban. A kutyafalkán belül is létezik egyfajta megkülönböztetett védelem a kölykök irányában. A szülők védelmükbe veszik a kölyköket és más felnőtt egyedek ezt elfogadják. Ne feledjük el, hogy a gyermekünk a mi, azaz a vezér, illetve a vezérkar védelme alatt áll, a kutyának a gyermekkel kapcsolatban semmilyen feladata nincs. Amennyiben a kutyánkkal megfelelő rangsort alakítunk ki, és a gyermek érkezése nem okoz a napirendjében változást, akkor a család kiegészülése is zökkenőmentes lesz.

V.T.