Közlekedéshez szoktatás

Napjainkban a megváltozott kutyatartási szokások miatt kutyák sokasága került be a városokba. A régmúltban a kutyák többsége zárt kertekben, portákon élte le életét, egy elszeparált, a mai viszonyokhoz képest biztonságos környezetben. A modern kutyatartás következménye, hogy az ebeknek a városi forgalomban is helyt kell állniuk. A közlekedés során a kutya számára számos veszélyes helyzet adódhat. A kutya nem képes átlátni a közlekedés, a városi forgalom összefüggéseit, szabályait, ezért az irányítás, az állat kontrollálása a kutyavezető feladata. Némely kutya az őt ért külső ingerekre hevesebben, bizonytalansággal, akár félelemmel is reagálhat, amennyiben nincs hozzá szoktatva a városi nyüzsgéshez. Amennyiben ilyet tapasztalunk, máris szembetaláljuk magunkat a szoktatás feladatával.

A közlekedéshez szoktatást minden esetben a fokozatosságot betartva végezzük. Elsőszámú szempont a kutya biztonsága, ezért minőségi felszerelést alkalmazzunk. A póráznak, nyakörvnek egy esetleges kitörésnél sem szabad elszakadnia. Gyakorlatilag a szoktatás során olyan mértékben emeljük meg a kutya ingerküszöbét, melynek során már nem fog a számára érdektelen eseményekre, külső ingerekre reagálni. A szoktatást kétféle módon csinálhatjuk, az egyik a desszenzibilizáció, a másik az ellenkondicionálás.

A deszenzibilizáció során a kutyát fokozatosan szembesítjük a félelmet, bizonytalanságot kiváltó ingerhatásokkal, melynek során hozzászokik a városi közlekedés folyamán előforduló zajokhoz, közlekedési eszközök mozgásához. A gyakorlatban a kutyát fokozatosan, egyre forgalmasabb helyre visszük. Fontos, hogy az eb idegrendszerét csak olyan mértékben szabad terhelni, amit még túlterhelés, károsodás nélkül el tud viselni. Sokszor jó eredményt lehet elérni a kutyánál, ha hosszabb időt várakozunk különösebb cselekvés nélkül egy forgalmas helyen.

Az ellenkondicionálás alkalmával a szoktatás során már a kutya kívánt viselkedését erősítjük meg a kutya számára pozitív élményekkel, miközben a nemkívánatos viselkedést figyelmen kívül hagyjuk. Az ellenkondicionálás megkezdése előtt célszerű deszenzibilizációt alkalmazni legalább alapszinten.

kozlekedhez_szoktatas

Vegyük például azt a helyzetet, amikor az eb bizonytalanságot mutat egy motorkerékpáros közeledtével. A motorkerékpáros felbukkanása pillanatában jutalomfalatot kínálunk a kutyának. Ekkor számára a bizonytalanságok okozó történés egy kellemes élménnyel társul. Így a gyakorlások hatására a kutya már nem negatív élményként éli meg a motorkerékpáros felbukkanását. Az ellenkondicionálás közepette ügyelni kell a fokozatosság elvére, ami természetesen az egész kutyakiképzés egészére érvényes. Nem célszerű akkor alkalmazni az ellenkondicionálást, ha a kutya már nagymértékű félelmet, bizonytalanságot mutat a gyakorlás során, mert így nem érhető el a megfelelő eredmény. Ebben az esetben a deszenzibilizációt vagyunk kénytelenek újra alkalmazni, addig amíg a kutya viselkedését már nem a félelem irányítja. Az ellenkondicionálás alkalmazása során nem csak a jutalomfalattal generálhatunk kellemes élményt a kutyában, hanem akár játékkal is,abban az esetben, ha a kutyában magas szinten van a zsákmányszerző ösztön.