Kutya sétáltatása

Először is tisztázzuk, kell-e minden kutyát sétáltatni? Sokan úgy vélik, hogy egy kertben tartott kutyának nincs szüksége a sétára. Ha csak fizikális értelemben gondolkodunk, egy nagyméretű kert elég mozgásteret biztosíthat a kutyának. A kutya sétáltatásának a célja nem az izmok, ízületek átmozgatása, ennél több funkciója van. A sétáltatás rendkívül jó alkalom arra, hogy elmélyítsük kapcsolatunkat a kutyánkkal. Számtalan olyan helyzet adódhat a séta során, melynek során a helyes mederbe terelhetjük, tarthatjuk kedvencünk viselkedését.  A legtöbb kutyafajta természetéből adódóan igényli a csapattal, falkával történő együtt cselekvést.

Ennek az igénynek az egyik kielégítése lehet a sétáltatás. A kutyával történő együttlétek során ne csak a fizikai lemozgatásban gondolkozzunk, legalább annyira fontos, hogy a kutya idegrendszerét is megdolgoztassuk. Amennyiben már a kutyának előzőekben megtanítottunk valamilyen feladatot, azt érdemes néhányszor átgyakorolni a séta közben. Így irányító szerepünket is megerősítjük. Soha ne feledkezzünk el arról, hogy ki kit sétáltat. Az irányítás minden esetben a gazdinak a kezében kell, hogy legyen.

Tipikus hibának mondható hogy a kutyatulajdonosok, ha kedvencük valamilyen okból megáll szaglászás, ürítés céljából, ők is megállnak és megvárják kutyájukat. A kutyafalka sohasem várja meg a tagokat, mindig a falkatag alkalmazkodik a rangban feljebbvalóhoz, egy kivételével, mégpedig ha a vezér állat áll meg. Tehát ha emberi udvariasságból megvárjuk a kutyát, nem éppen vezetőhöz méltóan viselkedünk. Érdemes a szabad séta során egy olyan távolságot betartatni kutyánkkal, ahol még van annyi hatásunk az ebre, hogy egy váratlan esemény bekövetkezésekor még meg tudjuk állítani. Ez a távolság maximum 10 méter, ha a kutya átlépi ezt rögtön hívjuk be magunkhoz, majd újra küldjük el.  Nem érdemes a kutyát külterületen száz méterekre hagyni portyázni ,mivel ilyen esetben már nagyon nehéz fenntartani az engedelmességet. Ekkora távolságból már nem lehet megóvni a kutyát a számára veszélyes helyzetektől sem.