Rágja a pórázt

A póráz felcsatolása a kutya számára egyfajta korlátot jelent. Ha nem félünk kimondani, ez egy kényszer az eb irányába. Pórázon vezetés közben a vezeték rágásának az oka egyfajta frusztráció. Az eb nem képes elviselni a póráz okozta korlátot és ezért valamiféle pótcselekvésbe kezd, ami a póráz rágásában testesül meg. Ez általában kölyökkutyáknál, de mindenképpen olyan kutyáknál jelentkezik, akinek nem állítanak állandó egyértelmű szabályokat, ha úgy tetszik korlátokat. Túlzottan elfogadó és együttműködő a vezetőjük. Az ilyen ebeknél gyenge az együttműködésre való hajlam, illetve a korlátokat, szabályokat elfogadó képesség. Tapasztalataim szerint ilyen esetben más kisebb-nagyobb viselkedésben megnyilvánuló hiányosságok is társulnak.

poraz_ragas (1)

A póráz rágásának a megszüntetése mellett mindenképpen szükséges a helyes rangsor kialakítása és megtartása, valamint a kutya irányítás alá vonása. Csak így érhető el végleges siker. Sok esetben a kiképzés előre haladtával a póráz rágása észrevétlenül megszűnik, mivel az eb a pórázra, mint jeladó eszközre tekint és a gyakorlatok végrehajtása közben rendeződnek a rangsorbeli hiányosságok.

A gyakorlatban több lehetőség kínálkozik a rágás elkerülésére, nézzünk néhányat a teljesség igénye nélkül.

Játékkal, feladattal elterelés
A póráz rágása nagyrészt nem rögtön a felcsatolása után következik be, hanem később, amikor a kutya nem teheti azt, amire vágyik. Ezt megelőzően felkínálhatsz neki valamilyen játékot, amivel elterelhető a figyelme illetve a felgyülemlett feszültségét levezetheti. A másik lehetőség, ha olyan feladatot kap, amihez nem szükséges a póráz használata. Vigyázat, a póráz nélküli feladatot nem azért kaphatja, mert elkezdte rágni a pórázt. Így helytelen társítás lépne fel. Mindkét esetben arra törekedj, hogy a póráz rágás előtt cselekedj a fentiek szerint. Így kitolható a kutyád teherbíró képessége.

Megszokás

Legtöbbször kölyökkutyáknál működik a megszokás, amikor nem a túlterhelésből, illetve a korlátozásból adódóan rágja a pórázt, hanem egyszerűen nincs hozzászokva, azaz idegen ez a felszerelés számára. Ebben az esetben a hozzászoktatás legegyszerűbb módja, ha rajta hagyod a pórázt a kutyán, azaz több órán keresztül testének része lesz a vezeték. Így eteted, tanítod, játszol vele. Érdemes olyan pórázt használnod erre a célra, amit nem sajnálsz, ha egy két fognyom fogja ékesíteni.

ragja_porazt

Gyakorlás rövid ideig tartó pórázhasználattal

Ingerszegény otthoni környezetben kezd meg a gyakorlást kutyáddal úgy, hogy a pórázt felcsatolod. A tanítás során csak rövid időszakokban használd a pórázt, így csak az éppen számára elviselhető ideig fogod terhelni a korlátozásoddal kutyádat. A gyakorlás előre haladtával egyre többször, és hosszabb ideig használhatod a pórázt.

Negatív ingerekkel

Ennek a lényege, hogy a kutyád a póráz rágásért cserébe egy számára kellemetlen negatív ingerben részesül. Ennek hatására kialakul egy gátlás a kutyádban, aminek következtében nem fogja rágni pórázt. Hátránya ennek, hogy más pótcselekvést választhat helyette és a probléma okát nem szüntetted meg.

V.T.