Biciklihez szoktatás

Először is érdemes eldöntened, hogy miképpen akarod kutyádat kerékpárral edzésbe hozni. Pórázon vagy szabadon követésben, városban vagy külterületi részen szeretnél sportolni kutyáddal. Ezt a tevékenységet nem ajánlom senkinek, akinek a kedvence legalább a legminimálisabb engedelmességet még nem sajátította el. Talán a legfontosabbak, amire szükséged lesz, laza pórázon vezethetőség, behívhatóság, helyben maradás, szabadon követés. Tételezzük fel, hogy ezt az öt feladatot a kutyád már elsajátította. Nézzük meg, milyen előnyei és hátrányai vannak a választható kerékpározási formáknak.

bicikli_kutya (4)

Pórázon

Ebben az esetben nagyobb biztonságban tudhatod kutyádat. Az esetleges előre kiszámíthatatlan események hatására megriadt kutya így megállítható, ami extrém esetben életmentő lehet. Óva intek mindenkit, hogy lebecsülje ezt a lehetőséget, mivel még a legstabilabb idegrendszerű kutyát is lehet olyan helyzetbe hozni, amikor bizonytalanná válik. Mivel pórázon össze vagytok kötve kutyáddal, gondolnod kell a kapcsolat gyors oldhatóságára is, hogy egy lehetséges kitörésnél elkerülhető legyen az egyensúlyvesztés.

Szabadon követésben

A kutya számára ez a legkényelmesebb változat. Csak stabilan behívható, fegyelmezett, jól szocializált kutyával érdemes így biciklizni. A kutyától és vezetőjétől is mindenképpen előképzettséget igényel a szabadon követésben történő kutyafuttatás. Fel kell tudni ismerni a veszélyessé válható helyzeteket, és készen kell állnod azok elkerülésére, mivel a kutyád és mások biztonsága a legelső.

bicikli_kutya (3)

Városi környezettben

A kutya a közlekedés összefüggéseit nem tudja értelmezni ezért, mint vezetője rád hárul a feladat, hogy kiszámítsd az eseményeket. Városi környezetben, ahol a közelben más, nálatok erősebb járművek is közlekednek (teherautó, kamion, villamos) sokkal nagyobb körültekintést igényel tőled a kutyavezetői szerep. A legfontosabb az állandó kontroll, ebben az esetben nincs lehetőséged az ábrándozásokra, elmélkedésekre, de talán ez minden helyzetre érvényes, ha kutyádnak a vezetésére vállalkozol.

Külterületen, természetben

Én legjobban a természetben szeretek a kutyámmal együtt lenni, sportolni. A zöldterületen kevesebb veszéllyel számolhatsz a forgalomból adódóan. Nem árt, ha tisztában vagy a zöldterületen érvényben lévő szabályokkal, amik a kutyádra vonatkoznak. Általános szabály, hogy kutyád nem kergetheti meg a vadakat, az ilyen tevékenységnek súlyos következményei lehetnek. Egyes természetvédelmi területekre még pórázon sem szabad bevinni az ebeket.

bicikli_kutya (1)

Kerékpárhoz szoktatás

Először a kerékpárhoz kell kutyádat hozzászoktatni. Első lépésként érdemes megmutatni kutyádnak a biciklit. Vannak ebek, akik még a közelébe sem szívesen mennek a drótszamárnak. Ilyen esetben valamilyen kellemes élménnyel kötöm össze a szerkezet megközelítését. Ez lehet egy könnyű táplálkozás mellette, vagy játék. Ha nem okoz gondot a bicikli közelsége, első lépésként tolom mellettünk, amíg teljesen közömbössé válik iránta a kutya. Ezt követően következhet lassú menetben a kutyával való kerékpározás, rövid egyenesekben. A kanyarodás tanítását későbbre hagyom, amikor már magabiztosan mozog mellettem.

Tippek a tanításhoz

–   Mindenképpen nyugodt, ingerszegény, a kutyád számára ismert környezetben kezd meg a kerékpárhoz szoktatást.

–   A fokozatosság elvét szem előtt tartva gyakorolj, ne siettesd a kutyádat, mert abból lesz a baleset.
Ha nem megy kedden majd menni fog szerdán.

V.T.