Nyakörvhöz, pórázhoz, hámhoz szoktatás

Nagyrészt kölyökkutyáknál jelentkezik az a feladat, hogy hozzászoktassuk a pórázhoz, nyakörvhöz, hámhoz, bár már találkoztam felnőtt egyedekkel is, akik nem viseltek még ilyen felszereléseket. Kutyája válogatja, hogy milyen hamar képes megszokni és minden nehézség nélkül viselni ezeket az eszközöket. Van olyan kutya, akinek az első pillanattól kezdve nem okoz semmilyen nehézséget egy nyakörv felhelyezése, de vannak ebek, akik hevesen tiltakoznak, vagy éppen teljes apátiába süllyednek ennek hatására. A nyakörv, póráz, hám használatát körülbelül a kölyökkutya négy hónapos kora tájékán kezdhetjük bevezetni. Két irányvonalat követhetünk a felszerelések szoktatásnál, a megszokást és a kutya számára pozitív élménnyel való társítás technikáját.

Pozitív élménnyel társítás

Minden kutyánál vannak olyan események, cselekvések, történések, amik kellemes érzetet keltenek bennük. Ilyen lehet az evés, a gazdával való játék, egy kiadós séta. A gyakorlatban a felszerelés feltételét rögtön követi a pozitív élmény.

Napi etetések alkalmával:
Felszerelés fel – felszerelés le – táplálkozás, vagy felszerelés fel – táplálkozás – felszerelés le. (A legnagyobb hatásfokkal alkalmazható technika, mivel a táplálkozás még a bizonytalanabb ebeknél is nagy jelentőséggel bír.)

Játékra hívás alkalmával:
Rövid játék – felszerelés fel – játék – felszerelés le, a kutya kifáradása előtt a játék csúcspontján. (Csak olyan kutyánál alkalmazható hatásosan, aki nagy érdeklődést mutat a játék iránt, zsákmányszerző ösztöne megfelelő szinten van.)
Séta előtt
Közvetlenül a séta megkezdése előtt tesszük fel a felszerelést a kutyára. (Bizonytalanabb, félénkebb, a változásokat nehezen tűrő kutyáknál nem hatásos, mivel a séta megkezdése nem jelent pozitív élményt a kutya számára.)

Megszokás-Habituáció

Választhatjuk azt is, hogy egyszerűen feltesszük a kutyára a nyakörvet, hámot vagy akár a pórázt is, ebben az esetben nem marad más hátra, csak ki kell várnunk, hogy hozzászokjon az eb a felszerelésekhez. A pórázt érdemes egy henger alakú zsineggel helyettesíteni. A zsineg hosszát természetesen a kutya méreteihez igazítva válasszuk meg, ne legyen hosszabb a kutya testhosszánál. Így a zsinór a hengeres alakjából és rövid méretéből adódóan, nem akad bele semmilyen tereptárgyba, vagy bútorba mozgás közben.