Kullancsok

Manapság rengeteget hallunk a kullancsok okozta fertőzésekről, betegségekről. Azt is tudjuk már, hogy a fertőzés lehetősége nem korlátozódik a tavaszi-őszi időszakra, mivel a kullancsok -20 Celsius fokig nem pusztulnak el.

Mindenki tisztában van vele, hogy ez valós veszély, hiszen sokunk kutyája volt már lyme-kóros vagy kapta el a babéziát, ezért ellátjuk kutyánkat valami kullancs elleni szerrel. Azonban egyelőre még nincs 100%-os védelem, még a sok nyakörv, csepp és spray ellenére sem, így a fertőzés lehetőségét kell a minimálisra csökkentenünk.

Lássuk, hol fenyeget minket ez az ízeltlábú parazita:

Két típust különböztethetünk meg, a látó és a szem nélküli kullancsot. A látó kullancs a gyepi növénytársulások lakója, ami alulról kapaszkodik fel áldozatára. A szem nélküli kullancs a lombos erdőkben fenyeget minket, az un. Haller-szervvel érzékeli a potenciális élelemforrást és akár 1.5 méter magasból vetheti ránk magát.

 

Sajnos nem kell kimennünk elvadult területekre sem ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk, hiszen a kertünkben megforduló madarak, rágcsálók, sünök útitársai is lehetnek ezek az élősködők. Nézzük, hogyan védekezzünk ellenük: Egy jól karbantartott kerítéssel megelőzhetjük a nem kívánatos vendégek megjelenését. Minimálisra kell csökkentenünk a lehetséges búvóhelyek számát, ezért pakoljunk el minden lomot a kertből, szedjük össze a lehullott leveleket is, amik alatt menedékre találhatnak a kullancsok. Ápoljuk a gyepet, mivel a rövidre nyílt fű átengedi a napfényt, a kullancsok viszont a nedve, árnyékos helyeket szeretik.

Érdemes tudni, hogy nem csak az élő kullancs okozhat fertőzést, hanem a kullancs széklete és elporladt maradványai is. Így nem kell közvetlen kapcsolatba kerülnünk ezzel az élősködővel ahhoz, hogy megkapjunk valami betegséget.

A legjobb védekezés, ha elkerüljük az elvadult, árnyékos, nedves területeket. Ha nyílt terepen, mezőn, parkban sétálunk kutyánkkal, maradjunk a kitaposott utakon, ne hagyjuk, hogy a bozótban csatangoljon!

 

Ha azonban megfordultunk ilyen helyeken, mindenképpen vizsgáljuk át kutyánkat és ha szükséges, a megfelelő eszközzel, a lehető legrövidebb idő alatt távolítsuk el a kullancsokat. Ezek után fontos,hogy figyeljük kutyánkat, és ha levertséget, étvágytalanságot, lázat, sántaságot (Lyme-kór tünete lehet) tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!