Tekintély megszerzése

Ahhoz hogy tekintélyt tudj szerezni a kutyád előtt, először is érdemes feltérképezni a kutyafalka mozgató erőinek kölcsönhatásait. A falka a természetben egy bizonyos cél érdekében szerveződik egységgé, folytatja munkáját. A cél nem más, mint a csapatnak az élethez, szaporodáshoz szükséges feltételek biztosítása. Ezt a tevékenységet, munkát az alfa pár irányítja, koordinálja. Ha tekintélyt szeretnél szerezni kutyád előtt, kénytelen leszel felvállalni az alfa, vagyis a vezető szerepét. Vizsgáljuk meg, hogy milyen tulajdonságai vannak egy alfa állatnak. Az alfa állat a falka legerősebb, legügyesebb, legrátermettebb egyede. A vezér érzékszervei a legkifinomultabbak, fizikálisan kiemelkedik társai közül, intelligenciája alkalmassá teszi a problémák hatékony orvoslására, elkerülésére, viselkedése domináns, magabiztos. Gyakorlatilag ilyenné kellene válnod, hogy kutyád felnézzen rád, tekintélyed legyen irányában, azaz érdemes legyen követnie téged.

A kutyafalkán belül mindenkinek megvan a feladata, amit a közösség érdekében végez, ennek függvényében részesül a csapat javaiból. Ha elfogadjuk ezt a tényt, hiszen nem is tehetünk mást, mindjárt leegyszerűsíthetjük a rangsor kérdését.

Valamit valamiért!

Ha együttműködő velünk a kutyánk, nekünk tetsző feladatokat hajt végre kedvencünk, hozzájuthat rajtunk keresztül azokhoz a javakhoz, amire szüksége van. Kutyánk nem érezheti úgy, hogy például a táplálék alanyi jogon jár neki. A legoptimálisabb, ha a kutyát megdolgoztatjuk azokért a javakért, amire szüksége van. A munka lehet sportolás, kiképzés, együttműködés, vagy bármilyen cselekvés, amiért cserébe juttatunk neki a birtokunkban lévő javakból.

Márpedig minden, amire a kutyának szüksége van, a birtokodban van!

A kutyák minden alkalmat megragadnak, hogy pozíciójukat megerősítsék, a falkában.  Arra biztatnálak, hogy világos, egyértelmű betartható szabályokat, elvárásokat állíts fel a kutyádnak. Ezeknek a szabályoknak minden esetben következetesen szerezz érvényt, még akkor is, ha kutyád számára az adott helyzetben nem éppen kellemes ezt elfogadni.

Sokszor találkozom a kutya felé közvetített felfokozott érzelmi megnyilvánulásokkal, mely a helyes és optimális kutya-ember kapcsolat kialakításában elfogadhatatlan. A kutya irányában a túlzott érzelmi kitörésektől óva intelek, mivel ezt egyik alfa sem engedheti meg magának, ez a viselkedés akár a rangsor eltolódásához is vezethet. A megkülönböztetett figyelem neked jár és nem a kutyádnak.  Egy kutyától nem várható el, hogy emberként gondolkodjon és értékelje az emberi társadalomban elfogadott viselkedési formákat, mint például az udvariasság, előzékenység.

Ahhoz, hogy kutyád megtapasztalja, hogy érdemes téged követnie, tölts együtt minél több időt vele. Az együtt cselekvéssel töltött idő alatt megismeritek egymás kommunikációját, és olyan érzelmi szálak alakulhatnak ki köztetek, ami egész kapcsolatotokra pozitív hatással lesz. Így kutyáddal kialakíthatsz egy olyan egészséges szimbiózist, ami minden kutyás álma.