Vízhez szoktatás, úsztatás

Gondolhatnád, hogy az egyik leggyakrabban előforduló anyag a víz, nem okozhat gondot a kutyádnak.  Ha úgy döntesz, megpróbálod úsztatni kutyádat, nem árt, ha az első alkalommal elővigyázatosan jársz el. Választhatsz, hogy természetes vízben, vagy mesterséges medencében úsztatod a kutyádat. Ma már nem elérhetetlenek a kutyauszodák, olyan kutyamedencék, ahol tapasztalt személyzet segít kutyád vízhez szoktatásában.


kutya_vizhez_szoktatas

Amennyiben természetes vízben szeretnéd úsztatni kutyádat, nem árt, ha néhány szempontot figyelembe veszel. Elsődleges szempont, hogy olyan víznél próbálkozz, melynek a minősége megfelelő. Találkoztam már olyan kutyával, akit szennyezett vízben fürdettek, aminek orvosi kezelés lett a vége. Én személy szerint jobban szeretem az állóvizet, fokozatosan mélyülő partszakasszal az „úszóleckék” megkezdéséhez. Ebben az esetben is érdemes a fokozatosság elvét betartani. Először a sekélyebb részbe vezetem be a tapasztalatlan kutyát, lehet használni játékot, vagy akár jutalomfalatot a művelethez.

kutya_usztatasa

Annál a pontnál, amikor a kutya lábai nem érnek a tó fenekére, segítségül az egyik kezemmel alányúlok a lágyék tájékon, a másik kezemmel a nyakörvnél, hámnál tartva néhány másodpercig hagyom, hogy megtapasztalja a víz közegét, a földtől való elszakadást. Ha azt tapasztalod, hogy a kutyád bizonytalanság nélkül viseltet a víz iránt, el is engedheted. Ilyen rövid szakaszok úsztatásával hozzá lehet szoktatni a kutyát ehhez az élményhez. Nem javaslom azt, hogy egy apporttárgyért minden átmenet nélkül a partról a mély vízbe beugrasszuk a kutyát. Ilyen esetben egy labilisabb kutya megijedhet, és ennek következtében hosszú ideig vonakodhat a víztől. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kutyáknak is el kell sajátítani az úszás fortélyát, ami csak gyakorlással lehetséges. Össze se lehet hasonlítani egy több alkalommal úsztatott kutya technikáját egy teljesen kezdő társáéval. Természetesen vannak fajták, egyedek, akik sokkal hamarabb, akár egy alkalommal ráéreznek az úszás gyakorlatára, de vannak, akik csak több alkalom után érzik magukénak ezt a közeget.