Betegségre utaló jelek

 

Betegségen azt az állapotot értjük, amikor a kutyád szervezetében az egyensúly megbomlik, működésében zavar keletkezik. Ez a zavar (betegség) lehet átmeneti, mely nem igényel kezelést, vagy tartósabb, ami csak orvosi kezelés hatására múlhat el.

A kutyával napi kapcsolatban élő tulajdonos sok esetben a viselkedés megváltozásából, már a betegség tünetének a jelentkezése előtt észreveszi, ha valami nincs rendben egészségügyileg az ebnél.

Beteg kutya ismérvei, tulajdonságai

 

Kültakaró, szőrzet

A kutya testét szőrtakaró védi a külső hőmérséklet kedvezőtlen hatásától, és lehetővé teszi az állandó, normális testhőmérséklet megtartását. A beteg kutya szőrzete fénytelen, foltokban hullik, fakó, töredezett, bőre rugalmatlan, száraz, testéhez tapad, teste nem mindenütt egyformán meleg, egyes helyeken hidegebb vagy forróbb.

Testtartás, mozgás

A beteg kutya a fejét lógatja, fülét, farkát nem mozgatja. Mozgása korlátozott, dülöngél, nehezen áll fel, nem szívesen mozog, illetve állandóan áll vagy folyton fekszik, környezetéből érkező ingerekre nem reagál, vagy esetleg agresszív. Hasa felé nézeget, nyög, vonyít, rekedten ugat.

Szemek

Szeme beesett vagy kidülledt, a kötőhártya száraz, könnyezik, illetve váladékos.

Orr

Orra fénytelen, feltűnően száraz, vagy váladék ürül rajta keresztül. Orrcimpáit feltűnően mozgatja, légzése erőltetett vagy lassú.

Száj, ajkak

Szájürege hideg vagy forró, száraz vagy nyálkás, esetleg túlságosan nyálzik. A szájüreget borító nyálkahártyán sebek, kiütések jelenhetnek meg. Szájában túl sok, vagy túl kevés, esetleg véres a nyál.

Fülek

Füle bűzös váladékos, hallójáratában a normálistól eltérő elváltozás látható. Füleit vakarja, a földhöz dörgöli, esetleg a fejét rázza.

Test hőmérséklete

A kutya normális végbélben mért hőmérséklete 38,5-39 Celsius-fok, mely az aktivitástól, a fizikai terheléstől és környezet hőmérsékletétől a fenti értékek között ingadozhat. Jellemzően fertőző betegségnek a tünete a lázas állapot, azaz a normális értékektől eltérő hőmérséklet.

Légzés, szívverés

A nyugalmi állapotban lévő kutya légzése nyugodt, egyenletes. Légzésszáma 10-30, szívverése 70-120 percenként. Betegség hatására légzése felgyorsulhat, átmehet zihálásba, vagy éppen rendellenesen lelassul (nehézlégzés).

A táplálkozás, ürítés

A beteg kutyának nincs étvágya. A vizet nem fogadja el, szaggatottan nyel, máskor viszont szokatlanul szomjas, túl sok folyadékot iszik. Túl gyakran vagy nagyon ritkán van széklete, esetleg nem ürít bélsarat, vagy ha igen, rendkívül keményet, illetve túlzottan hígat; olykor erőlködve, netán akaratlanul is. Bélsara nyálkát, vért, bélférget és egyéb idegen anyagokat tartalmaz. Szaga rendellenes kellemetlen, erősen bűzös. Vizelete kevés, esetleg sok; híg vagy sűrű, nyúlós, vörös vagy éppen véres.