Új kutya érkezése

Ha eldöntöttük, hogy kutyát fogunk magunkhoz venni, mindjárt számos feladat előtt találjuk magunkat. Felszerelések a kutyatartáshoz szükséges tárgyi feltételek megteremtése mellett a kutyanevelés kérdése is előtérbe kerül. Kutya érkezése az otthonunkban nem mindennapi esemény. Biztosak lehetünk benne, hogy ez a kutya számára sem éppen feszültségmentes időszak, mindegy hogy kölyök, vagy felnőtt kutyáról van szó. A kutyának a négy alapösztöne közül a legerősebb a falkaösztön, mely a falkába tömörülés kioldhatatlan vágyát is jelenti. A kutyánk mindenféleképpen valamilyen csapathoz akar tartozni, csatlakozni még akkor is, ha azt csak egy ember személyesíti meg.

Amikor a kutyánkat bevezetjük új otthonába, máris kihasználhatjuk falkaösztönét abból a célból, hogy megtanítsuk neki a megfelelő viselkedési normákat, amiket már jó előre elhatároztunk. Legnagyobb hiba, ha a család minden tagja azon kezd munkálkodni, hogy az eb kedvében járjon. Ezt a fajta viselkedés szinte minden esetben a túlzott érzelmi töltés generálja. Nem tanácsos szeretetünket rázúdítani az újonnan érkezőre, hagyjuk időt kutyánknak, hogy feldolgozza a környezetváltozással járó bizonytalanságát. Célszerű megvárni, amíg a kutya próbálja felvenni a kapcsolatot a mi csapatunkkal, még akkor is, ha ez rövid idő alatt nem következik be.  Ilyenkor felbecsülhetetlen előnyhöz juthatunk a rangsor kialakítása tekintetében, hiszen a már meglévő falkánkba engedjük be a kutyánkat, de csak akkor, ha elfogadja a csapat viselkedési normáit.

Ne feledjük a kutya van a családért és nem a falka van a kutyáért. Már a kedvencünk első közeledése alkalmával adhatunk képességeihez mérten egyszerű feladatokat, amiket biztosan el tud végezni. Így erősíthetjük a kezdődő kapcsolatunkat, amely a valamit valamiért elven fog alapulni, abból kifolyólag mivel a kutyafalka is működik. Ideje korán rögzíthetjük az együtt cselekvés készségét a kutyánkban, ami jól fog jönni a mindennapokban. Ne felejtsük el, hogy egy ösztönerős kutya mindig a számára legelőnyösebb pozíció kivívására törekszik a falkán belül, ami bizonyos esetben az irányítás átvételére irányul. Legyünk résen, mert az első pillanattól kezdve vizsgázunk a kutya előtt, mint irányító, ha nem bizonyítjuk rátermettségünket, elbukhatjuk helyzeti előnyünket. Jobb, ha már az első pillanattól felvállaljuk az irányító szerepét, mert így optimális rangsor alakulhat ki, ami felhőtlenné teszi a kapcsolatot a kutyával.