Kutyaház kutyaól elhelyezése

Sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a kutya nem szívesen használja a kutyaházat, még szélsőséges időjárási viszonyok során sem. Többek között ennek az lehet az oka, hogy a kertben az eb számára nem megfelelő helyre került a kutyaház. Az emberi szempontok szerint telepített kutyaház nem mindig áll összhangban a kutya igényeivel.

A kutyának a négy alapösztöne közül a leghangsúlyosabb a falka ösztön, ami a falkába tömörülés és a társas lét igényében körvonalazódik. Ezért érthető, hogy a kutyádnak folyamatos az igénye arra, hogy a család közelében élje napjait. Minden esetben észrevehető, hogy a kutya a legtöbbször napközben is a kert olyan szegletében szeret tartózkodni, ahol figyelemmel tarthatja a család mozgását és a lehető legrövidebb időn belül felveheti a kapcsolatot gazdájával.

kutyahaz_kutyaol_elhelyezes (1)

A kutyaházat olyan helyre érdemes telepíteni, ahol a kutya szemmel tudja tartani a család mozgását még úgy is, ha a kutyaólban pihen.  A terület felmérése során az emberek mozgásának útvonalát figyelembe véve kell eldönteni a kutyaház lehetséges helyét. Nem csak a kutyával együtt élők napi tevékenységét mozgását vegyük számításba, hanem esetleg az utcafronton, vagy a szomszédban várható eseményeket is. Ha a kutya a territóriumát a figyelmével a lehető legnagyobb mértékben le tudja fedni  a kutyaházból is, akkor szívesebben fogja használni . A kutyaház számára egy igazi menedék lesz, pihenésének helyszíne.

V.T.